Liviu Librescu

– eroul de la Virginia Tech University-

Liviu Librescu este unul dintre absolvenţii de renume ai Facultăţii de Inginerie Aerospaţială din Bucureşti, cu care ne mândrim atât datorită succeselor academice şi onorurilor de care a avut parte, cât şi pentru curajul şi devotamentul de care a dat dovadă faţă de meseria de profesor până în ultima clipă.

Pe lângă rezultatele profesionale de excepţie, Liviu Librescu poate fi admirat şi pentru faptul că este un supravieţuior al Holocaustului, profesorul îndurând clipe grele ca evreu în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Totuşi, odată cu încheierea acestuia, Librescu priveşte spre viitor cu speranţă şi încredere, dorindu-şi să devină inginer. Astfel, nu după mult timp, acesta absolvea Facultatea de Construcţii Aerospaţiale din Bucureşti, urmând ca mai apoi să îşi continue studiile cu un doctorat la Academia de Ştiinţe Tehnice din România.

În 1978, acesta reuşeşte să plece în Israel, unde a fost profesor universitar timp de şapte ani la University of Tel-Aviv, iar mai apoi acceptă să plece timp de un an în Statele Unite ale Americii ca profesor vizitator la Virginia Tech University, Departamentul de Inginerie şi  Mecanică, unde se va şi stabili împreună cu familia sa.

În altă ordine de idei, Liviu Librescu a trait şi şi-a dat viaţa pentru ştiinţă, exercitându-şi cariera de profesor cu devotament şi profesionalism până în ultimul moment. Astfel, în 16 aprilie 2007, Cho Seung-hui, student al Virginia University porneşte un atac armat chiar în clădirea unde românul îşi desfăşura cursul de dinamica solidului. Atunci când aude primele împuşcături pe hol, Liviu Librescu dă dovadă de o prezenţă de spirit extraordinară, blocând uşa sălii de curs cu propriul corp, timp în care strigă la cei 33 de studenţi aflaţi în bănci să deschidă ferestrele şi să iasă din clasă, aceasta fiind poziţionată la parter. Terifiaţi, ei îl ascultă şi se salvează, profesorul lor rămânând în urmă, opintit în uşă. Din păcate, gloanţele îi străpung trupul, impactul fiind fatal.

“Profesorul Librescu a murit aşa cum a şi trăit: devotat studenţilor săi şi profesiei sale”, spune Ishwar Puri, coodonatorul Departamenului ESM al Virginia Tech. “El iubea meseria de profesor. A fost un cercetător prolific şi un profesor extraordinar, devotându-se profesiei din dragoste pentru aceasta. ”

Nu în ultimul rând, profesorul Liviu Librescu este cu adevărat unul dintre cei mai de seamă absolvenţi ai Facultăţii de Inginerie Aerospaţială, care merită aplaudat pentru întreaga sa viaţă de luptător, om de ştiinţă, şi profesor excepţional, care a făcut sacrificiul suprem pentru studenţii săi. “Este vorba despre plăcere!”,spunea Dr.Librescu în 2005, întrebat fiind de ce continuă să muncească din greu. “Dacă am plăcerea să fac asta, atunci voi pune timp deoparte. Pentru mine, este o fericire personală.  Dacă eşti limitat, atunci îţi pierzi libertatea, iar eu îmi doresc să fiu fluid; îmi doresc să fiu liber ca o pasăre, să pot zbura oriunde”.

În urma masacrului de la Virginia Tech s-a ridicat o statuie cu chipul lui Liviu Librescu în incinta universităţii pentru a-l comemora, iar preşedintele României din 2007, Traian Băsescu, l-a decorat post-mortem pe profesor cu Ordinul Naţional Steaua României în Grad de Mare Cruce pentru realizările sale științifice și eroism. Totodată, preşedintele american George W. Bush i-a adus un omagiu personal lui Liviu Librescu.

0 Comentarii

Sesiunea de Comunicări Științifice Studențești 2024

Vă invităm să participați la „Sesiunea de Comunicări Științifice Studențești” care va avea loc pe 10 mai. Pentru a participa, este necesar să vă înscrieți până pe 18 aprilie, ora 14:00, prin trimiterea unui e-mail la adresa valentin.pana@upb.ro. Dacă aveți un profesor...

AeroConnectMeetings

                      În data de 2 martie 2024 a avut loc AeroConnectMeetings, un eveniment dedicat ingineriei Aerospațiale prin care studenții de la Facultatea de Ingnerie Aerospațială au avut posibilitatea de a...

Echivalarea modulelor PART66

În urma demersului făcut către Autoritatea Aeronautică Civilă Română, şi a recunoaşterii conţinutului curicular la unele discipline predate la Facultatea de Inginerie Aerospaţială, UNSTPB, în raport cu cerinţele prevăzute la modulele din Anexa III, PART 66, a...

Premiul SESAR Young Scientist Award – Movilă George-Daniel

„În iulie 2023 am absolvit Facultatea de Inginerie Aerospațială la specializarea Echipamente și Instalații de Aviație, UPB. În același an, în noiembrie, am fost nominalizat la Single European Sky ATM Research (SESAR) Young Scientist Award (YSA), la care am concurat cu...