Pe 18 noiembrie 2017 a avut loc în amfiteatrul Acad. Virgiliu Constantinescu întâlnirea profesorilor și studenților Facultății de Inginerie Aerospațială cu ing. pilot Gabriel Iancic, Președintele organizației IAR AMERICAN și cu ing. Sorin Ploscaru, proiectant. IAR AMERICAN au prezentat un proiect ambițios și de mare însemnătate pentru aviația română: reproiectarea și construcția unei aeronave IAR-80 care să zboare. Această aeronavă reprezintă etalonul industriei românești de construcții aeronautice în perioada ei maximă dezvoltare, înainte și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Totodată, aeronava IAR-80 este reprezentativă și pentru numeroase victorii aeriene repurtate în război de așii aerului din Forțele Aeriene Regale ale României în perioada 1941-1944 atât împotriva avioanelor de vânătoare rusești (sovietice) în operațiunea Barbarossa, împotriva bombardierelor și avioanelor de vânătoare amerciane în operațiunea Tidal Wave, cât și împotriva avioanelor militare germane, apărând țara după Lovitura de Stat Regală de la 23 August 1944.

Gabriel Iancic este absolvent 1997 al Facultății de Inginerie Aerospațială, specializarea Echipamente și Instalații de Bord. El locuiește în Canada din 2000 și frecventează show-urile aeriene din America de Nord, zburând multe tipuri de avioane sportive, experimentale, istorice, atât replici cât și aeronave originale. Este pasionat atât de pilotaj, cât și de partea tehnică. Încă de când era în România, a reparat și repus la zbor un Zlin Z-726 care fusese avariat într-un accident. Acesta a continuat să zboare în cadrul Aeroclubului României, având baza la Aerodromul Pitești Geamăna. Aflat în vizită în România, Gabriel Iancic s-a întâlnit cu numeroși experți în istoria aviației, ingineri, tehnicieni din generațiile care au prins IAR Brașov în perioada interbelică, cu piloți ai Forțelor Aeriene Regale Române care au zburat avionul IAR-80. Fotografia din noiembrie 2017 îl are în prim plan pe Generalul de flotilă aeriană (r) aviator Ion Dobran, as al aerului cu 10 victorii, împreună cu ing. Gabriel Iancic. Eroul aerului, care și-a câștigat respectul piloților ruși, americani și germani deopotrivă se apropie de centenar. Facultatea de Inginerie Aerospațială îi urează sănătate și putere de a-i inspira în continuare pe tineri pentru aviația de înaltă performanță.

Din păcate, din cele 460 de exemplare de IAR-80/81 fabricate în perioada 1940-1944, nici măcar unul nu a supraviețuit distrugerii. Replicile expuse la Muzeul Aviației și la Muzeul Militar din București au mai degrabă valoare simbolică și artistică, neavând acuratețe tehnică. De altfel, s-au pierdut și o mare parte din planurile, desenele și documentația originală de fabricație. Arhiva fotografică și de film s-au păstrat mult mai bine. Există posibilitatea ca un IAR-80 să mai existe scufundat în Marea Neagră, în regiunea Odesa, dar operațiunea de căutare și recuperare ar fi una extrem de costisitoare.

Avionul IAR-80/81 a fost proiectat de Prof. dr. ing. Ion Grosu, care a fost totodată și absolvent și profesor al Facultății de Inginerie Aerospațială. Partea de armament și fabricația avionului s-au realizat sub comanda ing. Mircea Grossu-Viziru. Motorul a fost proiectat și realizat de ing. Teodor Gârneț.

Organizația IAR AMERICAN a pornit pe drumul recuperării cât mai multor desene originale, documentații de fabricație și își propune proiectarea unui IAR-80 nou, cât mai aproape de original, dar folosind tehnici de proiectare și materiale moderne. Aici, studenții Facultății de Inginerie Aerospațială au fost chemați să dea o mână de ajutor. Tinerii s-au arătat interesați și au înțeles provocarea căreia trebuie să-i facă față. Studenții au fost încurajați de profesorii prezenți: Conf. dr. ing. Octavian Thor Pleter, S.l. dr. ing. Grigore Cican, S.l. dr. ing. Mihai Barbelian și As. drd. ing. Arnau Cubillo.

În final, cei prezenți au vizitat Laboratorul de Motoare cu Piston al Facultății de Inginerie Aerospațială, unde se găsește unul dintre puținele motoare originale de IAR-80, motorul cu 14 cilindri în dublă stea K14-IV C32 de 920 de CP.

 

 

0 Comentarii

Sesiunea de Comunicări Științifice Studențești 2024

Vă invităm să participați la „Sesiunea de Comunicări Științifice Studențești” care va avea loc pe 10 mai. Pentru a participa, este necesar să vă înscrieți până pe 18 aprilie, ora 14:00, prin trimiterea unui e-mail la adresa valentin.pana@upb.ro. Dacă aveți un profesor...

AeroConnectMeetings

                      În data de 2 martie 2024 a avut loc AeroConnectMeetings, un eveniment dedicat ingineriei Aerospațiale prin care studenții de la Facultatea de Ingnerie Aerospațială au avut posibilitatea de a...

Echivalarea modulelor PART66

În urma demersului făcut către Autoritatea Aeronautică Civilă Română, şi a recunoaşterii conţinutului curicular la unele discipline predate la Facultatea de Inginerie Aerospaţială, UNSTPB, în raport cu cerinţele prevăzute la modulele din Anexa III, PART 66, a...

Premiul SESAR Young Scientist Award – Movilă George-Daniel

„În iulie 2023 am absolvit Facultatea de Inginerie Aerospațială la specializarea Echipamente și Instalații de Aviație, UPB. În același an, în noiembrie, am fost nominalizat la Single European Sky ATM Research (SESAR) Young Scientist Award (YSA), la care am concurat cu...