În amfiteatrul Radu Voinea AN010 pe 25 septembrie 2017, la ora 10, Rectorul Universității Politehnica din București, Mihnea Costoiu a declarat deschis anul universitar 2017-2018 într-o atmosferă entuziasmantă. Rectorul a punctat valoarea și tradiția școlii politehnice bucureștene, care va împlini 200 de ani chiar în acest an universitar. Discursul Președintelui Senatului, Ecaterina Andronescu a fost unul emoționant și cu un puternic accent motivațional. Mai multe despre această ceremonie <aici>.

Facultatea de Inginerie Aerospațială a avut ceremonia de deschidere în amfiteatrul Virgil Constantinescu F024, la ora 14. Au participat Decanul Conf. Octavian Thor Pleter, Directorii de Departament Prof. Sterian Dănăilă și Prof. Adrian Stoica, precum și Decanul 2008-2016 Prof. Virgil Stanciu. Un fapt interesant este că ambele amfiteatre folosite la deschidere apoartă numele a două mari personalități ale UPB-FIA, Acad. Radu Voinea și Acad Virgil Constantinescu. Ambii au fost președinți ai Academiei Române și în același timp au predat multor generații de studenții ai facultății ore de mecanică, respectiv de aerodinamică.

Decanul a decernat premiul Best Aerospace Engineering Employer 2017 companiei AEROSTAR S. A. Bacău, reprezentată de Directorul de Resurse Umane Dr. ing. Dan Paul Mălin Popa, însoțit de tinerii ingineri Gheorghe Popescu și Ioana Ionescu, doi dintre cei 32 de absolvenți ai UPB-FIA angajați la AEROSTAR în ultimii ani. Compania AEROSTAR S. A. este în expansiune și are contracte cu companii mari de aviație pe plan mondial, incluzând Airbus și Boeing. Dl. Director Popa a punctat exigența înaltă în acest domeniu tehnic de vârf și a dat asigurări că AEROSTAR are în plan să angajeze în continuare absolvenți.

În continuare, a vorbit Mihnea Gall, student bursier de performanță în anul IV la Sisteme de Propulsie, în numele echipei Space Pirahnas a UPB-FIA, care a luat premiul Airbus Safran 2017 la Paris Le Bourget în iunie 2017. Acest premiu la prima participare a facultății într-o competiție europeană de anvergură reprezintă o recunoaștere deosebită a valorii școlii noastre pe plan internațional. De asemenea, premiul surprinde o latură în plină expansiune a cercetării științifice și dezvoltării tehnologice în care Facultatea de Inginerie Aerospațială este angrenată la maximum: astronautica. În alocuțiunea sa, Prof. Adrian Stoica a subliniat de asemenea dinamica deosebită a acestui domeniu, iar Prof. Sterian Dănăilă a subliniat debutul în premieră cu locuri finanțate de la buget a programului de masterat Sisteme Holistice Spațiale.

Decanul Conf. Octavian Thor Pleter a subliniat câteva evenimente notabile ale anului universitar trecut: semnarea Parteneriatului cu Fokker Engineering România, care s-a concretizat printre altele în programul Fokker Academy; vizita Președintelui Air Canada, Călin Rovinescu cu ocazia decernării tilului de Doctor Honoris Causa al Universității Politehnica din București, inaugurarea unor investiții majore în industria aerospațială din România (Airbus Helicopters și Sonaca).

Practica de zbor în anul II a fost reintrodusă în 2017, după 25 de ani de întrerupere, cu sprijinul Ministerului Educației Naționale și al Aeroclubului României. Decanul a comparat practica sa de zbor din 1983 pe motoplanoare IS-28 M2 cu practica de zbor din 2017, pe planoare IS-29 D2. Ambele au fost proiectate și construite de ing. Iosif Șilimon, un absolvent de renume al Facultății de Inginerie Aerospațială. Decanul a promis că va căuta resurse financiare pentru ca practica de zbor să continue și în anii următori. De asemenea, împreună cu dl. Director Dan Paul Mălin Popa, sperăm că vor mai exista aeronave de concepție românească și în viitor, care să încerce să egaleze succesul internațional al aeronavelor IS construite la ICA Ghimbav Brașov.

Decanul a evocat tradiția facultății și prin fotografia care reprezintă același amfiteatru Virgil Constantinescu F024 în mai 1931, cu ocazia inaugurării tunelului aerodinamic al facultății.

Prof. Sterian Dănăilă în alocuțiunea sa a atras atenția asupra nivelului de exigență care se impune în aviație, precum și asupra responsabilității profesiunii de inginer de aviație.

În continuare compania Jeppesen – Boeing prin Sascha Neusser a anunțat o competiție pentru studenți, pentru utilizarea platformei E-Academy a acestei companii, care este lider mondial în servicii de informare aeronautică. Competiția se adresează studenților facultății, care se vor putea înscrie de îndată ce se va publica o adresă de e-mail unde trebuie să-și trimită cererea, pe acest site. După selecția a 30 de studenți va începe un proces de instruire și cei mai merituoși dintre studenți vor fi recompensați cu ore de zbor la școala de pilotaj RAS Tuzla ca început de pregătire pentru brevetul PPL.

Ing. Sorin Roșca, absolvent al Facultății de Inginerie Aerospațială a prezentat în continuare un alt concurs destinat studenților facultății, un concurs de creativitate tehnică, cu importante premii în bani, organizat de AROPA (Asociația Română a Operatorilor din Aviație). Informații despre această competiție se pot descărca <aici>.

Prezentarea sesiunii de deschidere se poate descărca de <aici>.

În încheiere, Rareș Bișag a făcut o prezentare scurtă, dar de mare efect a Euroavia București, asociația europeană a studenților la ingineria aerospațială, care este activă în Facultatea de Inginerie Aerospațială a UPB din anul 1991.

 

Mulțumim în primul rând studenților pentru participarea în număr atât de mare, mulțumim invitaților de marcă, mulțumim profesorilor care de asemenea au onorat evenimentul cu prezența lor în număr mare. Mulțumiri speciale pentru d-na Liliana Becea, profesoara noastră de sport și pasionată de fotografie, care a realizat reportajul foto. Mult succes în noul an universitar!

 

 

0 Comentarii

Sesiunea de Comunicări Științifice Studențești 2024

Vă invităm să participați la „Sesiunea de Comunicări Științifice Studențești” care va avea loc pe 10 mai. Pentru a participa, este necesar să vă înscrieți până pe 18 aprilie, ora 14:00, prin trimiterea unui e-mail la adresa valentin.pana@upb.ro. Dacă aveți un profesor...

AeroConnectMeetings

                      În data de 2 martie 2024 a avut loc AeroConnectMeetings, un eveniment dedicat ingineriei Aerospațiale prin care studenții de la Facultatea de Ingnerie Aerospațială au avut posibilitatea de a...

Echivalarea modulelor PART66

În urma demersului făcut către Autoritatea Aeronautică Civilă Română, şi a recunoaşterii conţinutului curicular la unele discipline predate la Facultatea de Inginerie Aerospaţială, UNSTPB, în raport cu cerinţele prevăzute la modulele din Anexa III, PART 66, a...