Andreea Sfia, Facultatea de Inginerie Aerospațială, Navigatie Aeriana, Promoția 2018

Mihai Golu, Facultatea de Inginerie Aerospațială, Navigatie Aeriana, Promoția 2017

Anul trecut am văzut articolul despre bursele Fulbright pe site-ul facultății și am decis să aplicăm; acum ne bucurăm enorm că am făcut asta fiindcă este un proces cel puțin interesant.

“Țin minte perfect cât de ocupată eram la începutul lunii mai în ultimul an de facultate: teza părea că nu se scrie singură, multe examene, cursuri îngrămădite la final… așa că am decis să las totul de-o parte pentru câteva zile și sa respir. Așa am găsit detalii despre bursa Fulbright și am început aplicația online. Eseurile pe care le-am scris au fost departe de perfecțiune, am pus pur și simplu pe hârtie motivele pentru care îmi doresc bursa, fără clasica nebunie cu îmbunătățește/șterge/adaugă/feedback de la prieteni. Sigur, retrospectiv nu vă încurajez sa faceti asta. asigurati-va că ceea ce scrieti în eseuri reflectă ce e mai bun din voi.” – Andreea Sfia

“În 1958 Hannah Arendt a pus problema automatizării. În cartea sa, Condiția Umană, ea definește în viziunea sa cele trei tipuri de lucru: muncă, meștesug și acțiune. Termenul de muncă se înrudește cu munca brută: săpatul câmpului, munca repetitivă, la bandă, de după revoluția industrială, în definitiv, orice activitate a omului care nu presupune efort intelectual ori incită unul minimal, ceea ce primează fiind activitatea fizică. Mețeșugul vine ca o activitate superioară muncii unde omul gândește, proiectează și pune în aplicarea intelectul valorificându-l printr-un produs finit: masă, scaun, ș.a.m.d. După părerea mea, fiecare student al facultății de Inginerie Aerospațială tinde și este îndreptățit să tindă spre cel de-al treilea tip de lucru: acțiunea. Această activitate presupune capacitatea de creare a conexiunilor, mai multe activități prin intermediul cărora se conturează și funcționează o interconectare de componente diverse care provin din domenii diferite. Acest lucru presupune interdisciplinaritate. Eu pentru asta văd acum că ne pregătește facultatea noastră, nu pentru a executa un task și mai curând același task după ce l-am perfecționat, nu pentru a ne mulțumi cu trecerea în revistă a examenelor, ci pentru evoluție, pentru acel vârf de lance despre care ni s-a spus încă din anul I de licență. Este în natura noastră să evoluăm, iar îndemnul pe care l-am primit urmând cursurile facultății de Inginerie Aerospațială și ascultând pe domnii profesori, chiar și atunci când a trebuit să privim dincolo de cuvinte, este cel care mă ajută să performez la fiecare nouă provocare pe care o întâlnesc, atât în domeniul aviație, cât și în viața de zi cu zi”’ – Mihai Golu

 

Bursele Fulbright sunt o competiție pentru finantarea studiilor de master și de cercetare în Statele Unite. Aplicanții trebuie să fie absolvenți români – licența (studenti în an terminal), master sau doctorat, de la universități de stat sau private. Bursa oferă transport, taxe de scolarizare, cazare, mese, manuale, asigurare medicală, totul pentru un an în limita bugetului alocat. Pe scurt – nu există nici un motiv care să vă rețină din a aplica!

Aplicațiile sunt acum deschise, iar deadlinul pentru trimiterea aplicației online este pe data de 7 mai. Pe lângă aplicația online, mai este nevoie de 3 recomandări – vi se recomandă să alegeți atât profesori cât și persoane alături de care ați lucrat (în stagiile de practică de exemplu). După ce aplicația este trimisă, comisia o va evalua iar cei ‘norocoși’ veți fi invitați la un interviu.

Am aflat vești patru luni mai târziu când am primit invitația la inteviu, care a avut loc în a doua jumătate a lunii Septembrie. Amândoi lucrăm în afara țării, așa că ne-am urcat în avion și am zburat acasă pentru interviu, pregătiți să dovedim comisiei că merităm bursele! Dar nu întocmai. Nu am știut cum se va desfășura interviul, dar totul a mers bine fiindcă echipa a fost foarte organizată în a ne ghida. Interviul a durat nu mai mult de 15 minute, la o masă rotundă cu 8 intervievatori, atât români cât și americani.

“15 minute trec nemaipomenit de repde. Personal am simțit că puteam să le spun mult mai multe, într-un mod mai organizat, așa că raspunsul pozitiv m-a luat puțin prin surprindere!” -Andreea Sfia

 

La inceputul lunii octombrie am primit mailul de felicitări, trecusem de interviu, ceea ce însemnă că avem mari șanse să mergem in America la studii pentru un an! Sigur, asta nu a fost tot, pentru că ar fi fost prea ușor. După etapa interviului a trebuit să dăm două examene: TOEFl si GRE (un examen de engleza si matematica, pe care îl dau toți studentii ce vor un master în inginerie/știinte).

În aceeași perioadă ni s-a cerut să întocmim o listă de universități și de programme la care ne dorim să aplicăm (ambii am trimis o lista cu 7, 8 programe de master). Ulterior, ălaturi de comisia Fulbright a trebuit să alegem doar 4 din acestea, urmând ca aplicația noastră să fie trimisa universităților. Partea surprinzătoare a fost că noi nu am participat activ din acest punct, procesul desfășurându-se prin International Institute of Education care a aplicat în numele nostru.

În urmă cu câteva zile am primit răspunsurile de la facultăți, toate 4 pozitive. Alegerile noastre au fost Arizona State University, Embry Riddle, Florida University of Technology și Purdue University deoarece toate au programe excelente de Management de Trafic Aerian și de Factori Umani (programe de care suntem noi interesați). Am primit de la comisie și costurile estimate, si pare că ne încadrăm în cei $40,000 acoperiți de bursa Fulbright.

Înca nu am decis la ce facultate vom merge, dar știm că orice alegere vom face experiența va fi una minunată. În America programul universitar începe în luna august.

Nu este niciodată prea mult de muncă sau prea puțin timp atunci când în joc este viitorul personal, iar odată cu el bunăstarea și de ce nu, fericirea pe care omul o caută într-o viață. Aviația este ‘un vârf de lance’  în continuă creștere, ceea ce generează ‘probleme’ pe care generația noastră va trebui să le înfrunte, așadar studenții de la facultatea de Inginerie Aerospațială devin valoroși pentru programul Fulbright.

Mai multe informații despre aplicație: http://www.fulbright.ro/news/605-fulbright-student-award-2020-2021

Contacte: Andreea Sfia (andreea.sfia@gmai.com), Mihai Golu (mihaigolu@yahoo.com)

(Nota Redacției: Pe parcursul articolului se folosesc anglicismele ”aplicație”, ”a aplica” în loc de ”înscriere” sau ”candidatură”. Am tolerat această licență pentru a păstra autenticitatea textului și modul cum se exprimă astăzi tinerii noștri).

0 Comentarii

AeroConnectMeetings

                      În data de 2 martie 2024 a avut loc AeroConnectMeetings, un eveniment dedicat ingineriei Aerospațiale prin care studenții de la Facultatea de Ingnerie Aerospațială au avut posibilitatea de a...

Echivalarea modulelor PART66

În urma demersului făcut către Autoritatea Aeronautică Civilă Română, şi a recunoaşterii conţinutului curicular la unele discipline predate la Facultatea de Inginerie Aerospaţială, UNSTPB, în raport cu cerinţele prevăzute la modulele din Anexa III, PART 66, a...

Premiul SESAR Young Scientist Award – Movilă George-Daniel

„În iulie 2023 am absolvit Facultatea de Inginerie Aerospațială la specializarea Echipamente și Instalații de Aviație, UPB. În același an, în noiembrie, am fost nominalizat la Single European Sky ATM Research (SESAR) Young Scientist Award (YSA), la care am concurat cu...