Comunitatea academică a Facultății de Inginerie Aerospațială este profund marcată și îndurerată de dispariția MS Regele Mihai I de România (1921-2017). Regele a fost un pasionat de tehnică și mai ales de aviație. Câteva fotografii ne ajută să documentăm această pasiune a Maiestății Sale. Fotografia din titlu reprezintă o hartă cu primele raiduri aeriene ale MS Mihai I ca tânăr pilot.

Se știe că MS Mihai I era pasionat de motoare, dar se știe mai puțin că Regele a făcut și o școală de tehnicieni de aviație, în același an când tatăl său, MS Regele Carol al II-lea inaugura Tunelul Aerodinamic din Polizu și la puțin timp după înființarea Secției de Aviație (credit foto Muzeul Național al Aviației Române și Cristian Iorgov în Grupul fb Istoria Ilustrată a Aeronauticii Române).

MS Regele Mihai I de România a fost un pilot pasionat, experimentat și un promotor al aviației.

În fotografia următoare vedem aeronava Beechcraft 18 cu care MS Regele Mihai I a zburat la Londra pentru a participa la nunta MS Regina Elisabeta a Marii Britanii.

MS Regele Mihai I a fost stră-strănepot al reginei Victoria a Marii Britanii atât pe filieră maternă, cât şi paternă, fiind văr de gradul III cu MS Regina Elisabeta a Marii Britanii. Fotografia îi suprinde la împlinirea a 60 de ani de la urcarea pe tron a Reginei Marii Britanii (credit foto România Regală).

Emblema Forțelor Aeriene Regale Române este crucea cu patru brațe sub forma literei ”M”, de la numele de Mihai.

Este greu de crezut pentru tinerii de astăzi cât de dezvoltată era aviația în Regatul României. Harta următoare s-ar putea să ne pună pe gânduri; sunt rutele zborurilor de pasageri ale companiei LARES pe la 1938.

(credit foto Muzeul Național al Aviației Române și Cristian Iorgov în Grupul fb Istoria Ilustrată a Aeronauticii Române).

 

www.aviatia.ro – Regele-pilot: M.S. Mihai I de România. (sursă: Emisiunea ”Ora Regelui”/TVR1 din 25 Mai 2013). Emisiunea poate fi vizionată la http://www.tvrplus.ro/editie-ora-regelui-105827 — mulțumim ing. Cătălin Floroiu

0 Comentarii

AeroConnectMeetings

                      În data de 2 martie 2024 a avut loc AeroConnectMeetings, un eveniment dedicat ingineriei Aerospațiale prin care studenții de la Facultatea de Ingnerie Aerospațială au avut posibilitatea de a...

Echivalarea modulelor PART66

În urma demersului făcut către Autoritatea Aeronautică Civilă Română, şi a recunoaşterii conţinutului curicular la unele discipline predate la Facultatea de Inginerie Aerospaţială, UNSTPB, în raport cu cerinţele prevăzute la modulele din Anexa III, PART 66, a...

Premiul SESAR Young Scientist Award – Movilă George-Daniel

„În iulie 2023 am absolvit Facultatea de Inginerie Aerospațială la specializarea Echipamente și Instalații de Aviație, UPB. În același an, în noiembrie, am fost nominalizat la Single European Sky ATM Research (SESAR) Young Scientist Award (YSA), la care am concurat cu...